Hrvatska politika

PONIŽENJE DRUGA GRAĐANINA-PREDSJEDNIKA

U povodu sjednice Organizacije UN-a za poljodjelstvo i prehranu (FAO), u Rimu se početkom lipnja sjatilo oveliko društvo. Bili su tamo najviši dužnosnici OUN-a, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, argentinska predsjednica Christina Kirchner, iranski predsjednik Ahmadinedžad, egipatski predsjednik Mubarak, španjolski premijer José Luis Rodriguez Zapatero i mnogi drugi ugledni uzvanici. Trećeg lipnja u Vječni je grad sletio i predsjednik Republike Hrvatske, poznati antifašist i građanin-predsjednik, dika i ponos naše nacije, proslavljeni borac protiv svjetskog terorizma i drugi najveći sin naših naroda i narodnosti, drug Stipe Mesić.

Međutim, protivno elementarnim pravilima svakoga protokola, Talijani našega predsjednika na aerodromu nisu dočekali. Bilo je previše uzvanika, kažu, pa nisu mogli pronaći prikladno vozilo za hrvatskog predsjednika. I svi su visoki državni dužnosnici bili zabavljeni (objedom, fitnessom, podrezivanjem dlaka u nosnicama i sličnim državničkim obvezama, a jedan je srednje rangirani službenik talijanskoga ministarstva vanjskih poslova viđen kako u zoološkom vrtu upravo u to vrijeme s djetetom hrani patke), pa pred Mesića nije stigao nitko doći. Radi toga se predsjednik s uzletišta odvezao u automobilu hrvatskoga vojnog izaslanika u Italiji, a ostali članovi njegove pratnje (dakle, članovi državnog izaslanstva) u automobilima veleposlanstva.

Ma koliko bili prisiljeni primijetiti da to Mesićevo poniženje – koje je došlo sa strane koja nam je, je li, partnerska i s kojom ćemo sutra biti u Europskoj uniji – nije spriječilo uporno i dugotrajno predsjedničko busanje u antifašistička i antiteroristička prsa, valja konstatirati i sljedeće: uvreda predsjedniku Republike, kad dolazi izvana, uvreda je Hrvatskoj i hrvatskomu narodu. Mi svoje račune izravnavamo kod kuće, mi se kod kuće prepiremo, mi kod kuće biramo hohštaplere. I pravo na glupost naše je demokratsko pravo. No, kad te naše hohštaplere, te naše predstavnike izabrane primjenom i toga demokratskog našeg prava na glupost, svjesno vrijeđaju vani, onda vrijeđaju i nas. To treba znati i pamtiti. Bit će da je to razlog zbog čega je incident u hrvatskim medijima i u hrvatskim poliitčkim krugovima odmah zaboravljen: slugama ne priliči srditi se kad ih ponižavaju...

Tomislav Jonjić