Hrvatska politika

LOVORIKE PORAZA?

Sredinom 1991. tadašnji je jugoslavenski ministar vanjskih poslova, Budimir Lončar, podrijetlom inače Hrvat, izjavio kako se protivi osamostaljenju Hrvatske, jer da bi neovisna hrvatska država bila tempiranom bombom u srcu Europe. Hrvatsko– se političko vodstvo, srećom, nije uplašilo te prijetnje, nego je – možda i hrabrije i odlučnije nego što je izvorno kanilo – zgrabilo prvu prigodu za stvaranje neovisne države. Oprezni i dalekovidni mudraci ostali su na repu događaja.

Kad je početkom 1993. krenula Maslenička akcija, iz zapadnih su medija nagoviještene sankcije protiv Hrvatske. Neke se strane diplomatske dušobrižnike moglo vidjeti zajapurene od bijesa, jer je podhvat izveden bez njihova dopuštenja. U proljeće 1994. raspravljalo se o uvođenju nove nacionalne valute. Hajku u stranim priopćivalima zdušno su podupirali brojni domaći političari, zapjenjeno se zgražajući nad kunom i tvrdeći kako ćemo time sami sebe izopćiti iz uljuđenog svijeta. Kuna se na to, hvala Bogu, nije obazirala. U džepove je ne trpaju samo oni koji su je branili, nego i oni kojima se gadila.

U doba Bljeska i Oluje opet nam se prijetilo sankcijama. Iz ministarstva vanjskih poslova jedne europske države posve nediplomatski su pitali, provodi li to Hrvatska Endlosung (konačno rješenje) srpskog pitanja, hotimice koristeći riječ koja nuždno izaziva asocijacije na holokaust. Unatoč prijetnjama, pothvat je bar u najvećoj mjeri uspješno dovršen. Moglo se i više, da se uklapalo u planove. Ovako je prijetnja iskorištena kao zgodan izgovor.

U svakom slučaju, zagovornici podvijanja šije opet su ostali kratkih rukava. Ipak, iz toga nisu ništa naučili. Kad je, malo potom, predložena promjena naziva parlamenta u Hrvatski državni sabor, opet su se na stražnje noge propeli kooperativci, teoretičari straha: državni se sabor ne smije nazvati Državnim saborom, jer da je tako bilo samo u neka mračna vremena. Much ado about nothing: pa i ako nema značenje koje mu pripada, sabor danas nosi ime koje mu pristaje.

U svemu ovom samo je jedna pouka: onaj koji je spreman kapitulirati, uvijek će kapitulirati. Za nj druga mogućnost ne postoji, on sam izabrao je predaju i poraz. Na činjenici poraza ništa ne mijenja ako ga se nazove pobjedom: poraz ostaje porazom i onda kad ga se obilježava talambasima i lovorovim grančicama. Samo onaj koji ne bježi od borbe može uspjeti, samo on zaslužuje poštovanje i u slučaju da podlegne. Jer, on je branio svoje dostojanstvo, znajući gdje je granica ispod koje se ne smije ići.

Možda će budući povjesničari suditi drugačije, ali se nama-prosječno neupućenima – danas čini kako u Hrvatskoj postoji jasna razdjelnica između vremena pobjeda i vremena poraza. Dok smo bili u ofenzivi, dok smo pokazivali otpor, ubirali smo plodove. Onog trenutka kad smo počeli popuštati, kad smo pokazali kompleks manje vrijednosti, kad smo se počeli sramiti obrane nacionalnih interesa, počinje se nizati poniženje za poniženjem. I onda, kao povrijeđena mlada, reagiramo emotivno, prkoseći i onomu čemu se ne treba ili ne može prkositi. I tako provociramo nove prijetnje i nove ucjene: uvijek novi zahtjevi bivaju sve teži, a mi uvijek sve spremnije potpisujemo sve što se na stol stavi, naivno, reklo bi se balkanski, vjerujući da potpis ništa ne znači, da se preuzete obveze mogu izigrati. Do kada?

Tomislav JONJIĆ