Hrvatska i EU

 

 

Hrvatski europski "praktičnici"

"Ako ne želimo Europu, nismo ni trebali izlaziti iz Jugoslavije", izjavio je nedavno jedan hrvatski veleposlanik, lako je nespretno formulirana, možda i izrečena u afektu, pa zbog toga zvuči pregrubo, ova je izjava ilustrativna za pravu dvojbu, koja se nalazi pred nama. Hrvatska javnost toga kao da nije svjesna: Nema ni jedne političke snage, niti znanstvene institucije, koja bi upravljenost prema Europskoj uniji ičim dovela u pitanje. Dakako, riječ je o Europskoj uniji onakvoj, kakva je ona danas, a ne o svakom planu približavanja i suradnje europskih zemalja. Ovdje nije mjesto razpravljati o bitnim razlikama između koncepcija, recimo, Richarda N. Coudenhove-Kalergija i Jeana Monneta. Nije mjesto čak ni za podsjećanje na to, da su ne tako davno i u hrvatskome tisku bliski suradnici današnjega Pape upozorili kako ovakva ujedinjena Europa nije istovjetna s ujedinjenom Europom za koju se zalaže Sveta Stolica.

Ovdje se može razgovarati samo o onome što je realno i konkretno. Dakle, o Europskoj uniji, jer je ona ono, čemu Hrvatska službeno (a i neslužbeno) teži. Najšokantnija od svega je bezuvjetnost takve orijentacije. Umjesto da se kaže: ja jesam za pristup Hrvatske Europskoj uniji, ako se taj pristup Hrvatskoj izplati, u Hrvatskoj je popularno kazati: ja jesam za pristup Europskoj uniji. Ne zna se zašto, niti se znade čemu. Popularno je, dakle, opet srljati u maglu. Protivnici bezuvjetnosti toga krajnje neizvjestnog puta, posve su marginalizirani, baš kao što se – na način težko pojmljiv današnjemu racionalističkom duhu –absolutno zaobilazi razprava o tome, zašto se, zbog kojih razloga i motiva, proklamira "politika približavanja euroatlantskim integracijama" (što, u krajnjoj liniji, i nije baš jasan pojam, nego spada u hrvatski politički novogovor, posve neprepoznatljiv prosječnomu promatraču svjetskih političkih kretanja). Razlog je jasan: kad bi se priznalo postojanje "euroskeptika", i kad bi se uobće dopustila razprava o motivima i razlozima, onda bi se javnosti umjesto krilatica morali ponuditi argumenti.

Iz dana u dan u članicama EU raste protivljenje i nezadovoljstvo. U ovoj je, pak, rubrici više puta potegnut primjer Švicarske Konfederacije, budući da je više nego jasan, a piscu je najpoznatiji. Unatoč proeuropskoj orijentaciji savezne i kantonalnih vlada, Švicarci su 1992. referendumom odbili pristupiti Europskom gospodarskom prostoru, a time i Europskoj uniji. Oni ljubomorno čuvaju svoju neovisnost. Žele zaštititi svoje simbole, svoj franak, svoju (u odnosu na ostatak Europe, nizku) stopu nezaposlenosti, svoje novčarke, svoj turizam, svoj okoliš, svoju Švicarsku. I uobće ih ne zanima što će kakav "achtundsechzigerski" ("šezdesetosmaški") kvaziljevičar razpredati o konzervativnosti i učmalosti švicarskog družtva. Švicarski je nacionalizam, zaštićen oklopom neutralnosti, od Konfederacije stvorio pupak svijeta i to je ono što se računa.

Ne bi bilo ozbiljno bezodvlačno uztvrditi kako su pred Hrvatskom nuždno iste perspektive. Međutim, nuždno je nametnuti razpravu o tome, izplati li se maloj zemlji poput Hrvatske, svoj turizam i poljodjelstvo staviti na kocku, ili se koristiti činjenicom, da se nalazi na križanju europskih puteva, da razpolaže najdubljim zaljevom u europsko kopno, te riječkom i pločanskom lukom, pa bi joj svojevrstna izolacionistička politika omogućila suvereno upravljanje vlastitim komparativnim prednostima. Mora se nametnuti pitanje: Ne smije se dopustiti da netko stekne dojam o našoj posvemašnjoj pripravnosti na predaju.

"Dio naše diplomacije, umjesto da strane partnere i neistomišljenike uvjeri u opravdanost naših stajališta, nastoji uvjeriti domaće političare u prihvatljivost stavova međunarodne zajednice! Postaju tako glasnogovornici svijeta, što nije posao ni jedne svjetske diplomacije". Ovim je riječima zagrebački Vjesnik 13. svibnja 1998. komentirao hrvatske reakcije na žestoke višetjedne pritiske na Hrvatsku. Diplomatski suzujući obtužbu na "dio diplomacije" (tamo gdje bi trebalo stajati, recimo: dobar dio našega političkog establishmenta, pa tako i većina iztaknutijih diplomatskih činovnika), Vjesnik je bar na trenutak poremetio razdjelnicu između danas tako popularnih napadaja na "međunarodnu zajednicu" u tisku blizkomu vladi, odnosno na servilno ulizivanje ulaštenoj slici "Europe" ili "američkog sna" u tzv. neovisnome tisku. Makar nehotice, provladin je dnevnik upozorio javnost na to, da dobar dio hrvatskih težkoća proizlazi ne samo iz objektivnih okolnosti, ili objektivnih propusta hrvatske politike (kojih bismo, ovisno o stupnju sklonosti vladajućoj stranci ili, pak, o vlastitim političkim predočbama i vizijama, mogli nabrojati manje ili više), nego i iz subjektivnih, personalnih slaboća našega političkog sustava.

Time se vraćamo na staru, uvijek istu i uvijek jednako bolnu temu: smiju li se stari konji tektako pustiti da trče novu trku, odnosno, do kojeg se stupnja provedba nove političke strategije može povjeriti osobama, koje bi se ne tako davno nazivalo "praktičnicima", što je nazivak za one, što nemaju morala ni skrupula, nego se – poput komaraca – vode samo svojim interesima, te se uvijek trse naći se nadomak svjetiljci vlasti, bez obzira na to, koje je boje svjetlo što ga ona baca. Dakako, prije toga valja imati strategiju... Zagreb, 1. lipnja 1998.

Tomislav Jonjić